Reciclarea este una din cele mai simple (sau nu!) metode de a proteja planeta de poluare. Principiul e simplu: refolosesti hartia pana te plictisesti si nu mai tai alti copaci, ai grija ce faci cu materialele din plastic, obiectele care nu iti mai trebuie le donezi sau le gasesti o noua intrebuintare. Cel mai indicat este sa folosim materiale pe care pamantul le poate absorbi natural si reintegra. Cum asta? Cam cum arata si schema de la circuitul apei in natura. Nimic nu se pierde, totul se refoloseste. Cam asa ar arata teoria. In practica insa…
Reciclare inseamna colectarea separata a deseurilor (sticla, plastic, hartie), curatirea si prelucrarea in bunuri utilizabile similare sau diferite. Deseurile sunt parti din materii prime sau din materialele care raman in urma folosirii lor si care nu mai pot fi utilizate. Unele deseuri pot fi revalorificate.

Avantajele reciclării
Reciclarea elimina poluarea si conserva resursele naturale. Cel mai mare beneficiu de mediu al reciclarii este legat nu de depozitarea reziduurilor, ci de conservarea energiei si a resurselor naturale si prevenirea poluarii prin utilizarea, in procesul de fabricatie, a materialelor rezultate din reciclare si mai putin a celor primare. Materialele recuperate au fost deja purificate si prelucrate anterior, astfel incat utilizarea lor in procesul de fabricatie presupune o activitate mai curata si un consum mai mic de energie. Analize detaliate au evidentiat faptul ca aceste beneficii de mediu ale reciclarii sunt cu mult mai eficiente decat orice alte actiuni de protejare a mediului.
Reciclarea conserva energia. Mult mai putina energie este necesara pentru a transforma materialele reciclate in produse noi, comparativ cu a incepe productia cu materiale primare, brute. Prin reciclarea unei tone de materiale intr-un program obisnuit de reciclare, sunt economisiti cel putin 187 USD prin realizarea de economii la electricitate, petrol, gaze naturale si carbune, chiar in conditiile in care tinem cont de consumurile datorate colectarii si transportarii materialelor.

Reciclarea elimina costurile depozitarii reziduurilor sau a incinerarii lor. Costurile reciclarii sunt partial amortizate prin evitarea cheltuielilor de depozitare sau incinerare si prin vinderea materialelor rezultate. Preturile de depozitare variaza foarte mult in functie de zona, si piata materialelor reciclate este intr-o crestere exploziva.

Programele de reciclare proiectate adecvat si implementate complet pot fi deplin competitive cu depozitarea sau incinerarea reziduurilor. In prezent sunt disponibile numeroase tehnici de eficientizare a reciclarii, unele din ele fiind in curs de testare si implementare

Reciclarea creaza noi locuri de munca si creste competitivitatea industriei manufacturiere. Reciclarea ofera industriei manufacturiere resurse mai ieftine, avantaje economice pe termen lung care se translateaza in valoare pentru consumatorii care cheltuiesc mai putin pe produse si ambalaje. Efectele reciclarii asupra dezvoltarii industriale sunt semnificative.

Cele mai mari mari avantaje pentru mediu ale reciclarii sunt legate nu de depozitarea (organizarea) deseurilor, ci de conservarea resurselor naturale si de energie si reducerea poluarii in procesul de productie care rezulta din folosirea materiilor prime reciclate in locul materiilor prime pure. Materialele reciclate au fost deja prelucrate odata, astfel incat productia este de aceasta data mai curata si mai putin energofaga decat procesul original. Analizele detaliate arata ca aceste avantaje ecologice ale reciclarii inlatura orice incovenient ecologic secundar care rezulta din colectarea si transportul materialelor reciclabile. Aceasta concluzie rezulta din cateva studii recente de importanta – inclusiv studiul realizat de Franklin Associates Ltd. citat de Journal – care compara impactul ecologic al materialelor reciclate si al celor virgine de-a lungul intregului ciclu de viata.
De exemplu, Franklin Associates a examinat de curand impactele ecologice asupra ciclului de viata al dozelor de aluminiu, recipientelor din sticla, ziarelor, dozelor acoperite cu inox, a sticlelor din plastic si bidoanelor de lapte colectate in cadrul unui program aplicat unui cartier. Studiul include toate componentele reciclarii: colectarea, procesarea, returnarea materialelor procesate producatorului si remanufacturarea. Studiul compara de asemenea aceste impacte cu cele ale depozitarii sau incinerarii ale acelorasi articole si inlocuirea lor cu unele noi realizate din materiale pure.
Dupa colectarea datelor pentru toate aceste activitati asociate reciclarii, studiul a descoperit, pentru 10 principale categorii de poluare a aerului si 8 principale categorii de poluare a apei, reciclarea zonala conduce la o reducere categorica a tuturor factorilor poluanti, relativ unui sistem bazat pe productia din materiale pure. Acelasi rezultat a fost descoperit pentru generarea de deseuri solide, masurate fie in greutate, fie in volum. Cu alte cuvinte, colectarea, procesarea, transportul si executia de noi produse din materiale recuperate vor conduce la mai putini factori poluanti ai aerului si apei, mai putine deseuri solide, la folosirea unor cantitati mai mici de materii prime in procesul de productie. Mai mult de atat, factorii poluanti rezultati din reciclare au fost considerabil mai mici decat cei din depozitare si incinerare aproape in toate categoriile.

Colectarea materialelor reciclabile. De unde vin materialele reciclabile?
Implicarea publica in procesul reciclarii creste, cutiile si sticlele de racoritoare si lapte, ziarele si ambalajele de fructe si derivate ale acestora constituind cea mai mare parte a produselor reciclate.

Cele mai comune produse uzate reciclate: Metale
Usi, rame de ferestre, aparatura, automobile, rame de pat si arcuri de saltele, biciclete, schele, chiuvete de fonta si cazi de baie, calculatoare, oale de gatit si tigai, fire electrice, lifturi, rame de ochelari de soare, utilaje fermiere, ambalaje pentru alimente si bautura, echipamente medicale, excavatoare industriale, broaste de usi si butoni de clante, echipamente de birou si mobila, echipamente pentru joaca si parcuri, tevi, sine si vagoane, bare consolidate pentru terasamente, acoperise vapoare, rame de structura din otel pentru constructii, cabluri telefonice, unelte, jucarii.
Dintre toate materialele reciclate pretutindeni in lume, fierul si otelul reprezinta cea mai mare cantitate si necesita cel mai puternic echipament in procesul tehnologic.
Produselor secundare rezultate din industria constructiilor de masini, supraabundenta rezervoarelor si silozurilor, unelte de masini iesite din uz, locomotive retrase din functiune, poduri demontate, vapoare intregi, schele de otel pentru cladiri demolate, motoare de masini uzate si o multime de consumabile aruncate, toate ofera materia prima pentru reciclarea materialelor feroase.

Facebook Comments

comments