România se poate lăuda cu o mulțime de locuri încântătoare, care par desprinse din povești. Printre cele mai iubite dintre ele se numără minunatele atracții turistice din Maramureș, pe care orice împătimit al călătoriilor trebuie să le viziteze. Iată câteva obiective pe care nu ai voie să le ratezi dacă îți faci vacanța în Maramureș.
Indiferent că e vorba despre o călătorie iarna sau vara, Maramureș nu o să te dezamăgească. Aici o să găsești o mulțime de muzee interesante, biserici vechi de secole, dar și adevărate capodopere naturale.
Bisericile de lemn din Maramureș
Dacă îți faci vacanța în Maramureș trebuie neapărat să-ți faci timp să vizitezi bisericile din lemn din zonă. Ele se numără printre cele mai importante obiective turistice din Maramureș, iar opt dintre cele aproximativ 100 de biserici și mânăstiri din lemn se regăsesc în lista patrimoniului UNESCO.
Iată câteva dintre cele mai frumoase biserici din lemn din Maramureș pe care merită să le descoperi: Biserica din Surdești (considerată cea mai mare construcție de lemn din lume), Mânăstirea Bârsana, Biserica din Ieud, Biserica Budești, Biserica Josani, Biserica Desești, Biserica Izei, Biserica Plopiș și nu numai.
Cimitirul Vesel din Săpânța
O vacanță în Maramureș pe care nu o să o uiți prea curând te va purta și la Cimitirul Vesel din Săpânța. Este un loc unic în Europa, unde moartea este celebrată… altfel. Crucile din cimitir (aproximativ 800 la număr) sunt albastre, iar pe ele există basoreliefuri care prezintă o imagine reprezentativă pentru cel care a decedat. De asemenea, fiecare cruce are și un epitaf în versuri, majoritatea pline de umor. Că e vorba despre soacre cărora li se cere să nu se întoarcă acasă sau de persoane care au iubit prea mult… țuica, Cimitirul Vesel din Săpânța se numără printre atracțiile turistice din Maramureș pe care nu o să regreți că le-ai vizitat.
Parcul Național Munții Maramureșului
Parcul Național Munții Maramureșului este locul perfect pentru cei care iubesc natura. Poți face drumeții lungi și te poți bucura de pajiștile, pădurile sau văile de aici. Vârful Farcău, Lacul Vinderelu, Vârful Mihăilescu, Cornu Nedeii, Ciungii Bălăsinii, Poiana cu narcise Tomnatec – Sehleanu sau Stâncariile Sâlhoi – Zâmbroslavele sunt doar câteva dintre locurile excepționale de care te poți bucura.
În total, aici te așteaptă 171 de km de trasee turistice marcate, trei trasee pentru plimbări cu bicicleta și patru trasee tematice.
Dacă vrei să vezi Parcul Național Munții Maramureșului într-un mod mai inedit poți face o călătorie cu Mocănița de pe Valea Vaserului. O bună parte dintre stațiile de pe traseu te vor plimba prin aria protejată.
Parcul Național Munții Rodnei
Printre cele mai căutate obiective turistice din Maramureș pentru cei care sunt îndrăgostiți de natură se numără și Parcul Național Munții Rodnei. De fapt, aceasta este cea mai vizitată atracție din zonă, fiind și cea mai mare arie protejată din nordul României.
O să ai parte de un peisaj extraordinar, lacuri încântătoare și multe alte obiective precum: Izvoarele Mihăiesei, Ponorul Bătrâna, Poiana cu Narcise, Lacul Lala Mare, Valea Secii, Lacul Iezer, Circul Glaciar Iezer, Valea Lalei și multe altele.
Doritorii pot alege dintre mai multe activități, fie că fac drumeții, plimbări călare sau cure cu apă minerală, Parcul Național Munții Rodnei este un punct important de vizitat dacă îți faci vacanța în Maramureș.
Muzeul Satului Maramureșean
Frumusețea naturală a Maramureșului nu poate să fie contestată de nimeni, însă această zonă spectaculoasă din nordul României atrage zeci de mii de turiști și datorită modului impecabil în care și-a păstrat tradițiile. În anumite locuri de aici timpul pare că a stat în loc, iar cultura și povestea generațiilor trecută este cinstită așa cum trebuie.
Un loc care aduce în centrul atenției tradițiile și viața rurală de odinioară este Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației.
Considerată una dintre cele mai impresionante atracții turistice din Maramureș, muzeul reunește aproximativ 150 de construcții rurale vechi, două dintre ele datând de la începutul anilor 1600.
Lacul Albastru
O altă minune a naturii pe care o să o descoperi când îți faci vacanța în Maramureș este Lacul Albastru, care se află aproape de orașul Baia Sprie. Nu este vorba despre o apă oarecare, ci una care își schimbă culoarea în funcție de anotimp, de lumină, temperatură și chiar de oamenii care se scaldă în el.
Dacă vizitezi Lacul Albastru primăvara, acesta va avea culoarea albastru închis sau deschis, în timp ce vara este verde. Când vine toamna lacul își schimbă culoarea din nou, ajungând să fie aproape maro.
Rezervația Pietrosul Rodnei
Aer curat, verde cât vezi cu ochii, creste înalte și o diversitate a faunei și a florei cu totul unică. Așa poate fi descrisă, pe scurt, Rezervația Pietrosul Rodnei, unul dintre cele mai iubite obiective turistice din Maramureș. Principala atracție este vârful Pietrosul Rodnei, cel mai înalt vârf din Carpații Orientali, având o înălțime de 2303 m.
În caz că te numeri printre cei curajoși, care fac drumeția până în vârf, vei avea parte de o priveliște excepțională, cum rar îți este dat să vezi.
Cascada Cailor
Dacă îți faci vacanța în Maramureș trebuie neapărat să ai în vedere și o vizită la Cascada Cailor. Și aici o să ai parte de un peisaj minunat. Cascada se formează din apa care se adună pe Muntele Cailor după ce se topește zăpada sau după ce plouă. Apoi apa se strânge într-un circ glaciar de unde se revarsă peste Podul Cailor.
Ca să ajungi la cascadă ai două variante. Poți merge pe jos, din Boșca (plimbarea va dura aproximativ o oră și jumătate), sau poți să alegi varianta mai comodă, cea cu telescaunul. Dacă alegi opțiunea a doua vei ajunge la cascadă în aproximativ 15 minute.