Într-o lume în care ni se pare tot mai des că pierdem tot mai multe resurse naturale în favoarea celor materiale, mulţi dintre noi au început să se întrebe încotro ne îndreptăm. Sunt câţiva ani buni de când oamenii au început să se autoeduce în ceea ce priveşte partea ecologică a vieţii fiecăruia, a tării noastre în special sau a lumii în general. Oamenii au început se implice în voluntariat care prin diverse acţiuni, aduce un beneficiu enorm mediului. Prin eforturi mici, am înteles cu toţii că putem face lucruri mari, important e să fie susţinute în timp.
Încercăm să mancăm mai bine, să ne îngrijim casele altfel, dar trăind în era tehnologiei, a gadget-urilor, era internetului de care nu ne mai putem lipsi, pentru că suntem nevoiţi să-l folosim în toate aspectele vieţii noastre, cu siguranţă avem nevoie de o sursă considerabilă de energie, ba chiar am îndrăzni să spunem că avem nevoie acum de mai multă energie electrică, decât vreodată. Aşadar, cum e de făcut? Ce facem atunci când ne dorim să trăim ecologic, dar nu ne putem lipsi sub nicio formă de energia electrică?! Opţiuni sunt suficiente, mai ales în ultimii ani când ele au devenit accesibile şi românilor. Menţionăm energia solară, cea eoliană, biocombustibiloul folosit în agricultura ecologică, sunt doar câteva dintre ele.
Noi vom dezvolta puţin subiectul energiei solare, mai exact despre panourile solare pentru casa ecologică pe care mulţi dintre noi şi-o doresc. Panourile solare au devenit o sursă clară de energie pe meleagurile noastre, după 2010, moment în care şi preţurile acestora au început să scadă. În 2014 chiar statul român a întins o mână doritorilor, prin Programul „Casa Verde”, program iniţiat tocmai în ideea schimbării. Acest proiect continuă şi în 2016 şi se adresează persoanelor fizice, cu domiciliul pe teritoriul României şi care bineînţeles trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Astfel, puteţi beneficia de sume până la 6000 de lei, pentru instalarea panourilor la voi acasă. O ofertă bună, apreciem noi, considerând faptul că după ce trecem cu bine de birocraţie, obţinem energia ecologică despre care vorbeam, o investiţie excelentă pe termen lung.
Despre ce sunt şi cum funcţionează panourile solare, vă putem asigura că lucrurile sunt relativ simple, trecând peste descrierile pompoase, tehnice, pe care le găsim în cărţile lor tehnice. În primul rând, le găsim sub forma panourilor solare termice, adică cele care generează prin conversie, energie termică, energie folosită pentru încălzirea apei menajere în principal şi panourile fotovoltaice, acelea care prin acelaşi procedeu de conversie, generează energie electrică. Bineînţeles că detaliile tehnice sunt mult mai detaliate şi felul în care aceste panouri funcţionează este mult mai amplu decât l-am descris noi, dar pentru asta cel mai indicat este să consultaţi magazine de specialitate, unde veţi găsi toate informaţiile de care aveţi nevoie.
De multe ori avem tendinţa să credem că dacă folosim materiale naturale pentru producerea energiei, fie ea termică sau electrică, cum ar fi spre exmplu lemnul în cazul energiei termice, pentru încălzirea locuinţei, este în regulă şi nu contribuim la poluarea mediului înconjurător, convingere care de altfel este perfect corectă, cu precizarea că exploatarea acestei resurse naturale, poate avea efecte negative asupra mediului, pe termen lung. În comparaţie cu energia solară, care prin folosire nu afectează în nici un fel natura, fiind considerată o resursă inepuizabilă şi este la fel de ecologic.
Energia solară poate fi considerată o sursă de energie regenerabilă, aşadar ne afectează existenţa decât într-un mod pozitiv, plus că nu produce nici urmă de dioxid de carbon, care este atât de nociv şi de care încercăm să ne ferim pe cât posibil. Un alt avantaj semnificativ şi cu adevărat util, este faptul că lumina solară captată şi transformată în energie, este stocată cu ajutorul bateriilor aferente sistemelor montate, astfel că avem mereu rezervă de energie, indiferent de condiţiile climatice.
Întreținerea panourilor este foarte importantă, întrucât odată montate, ele raman fixe, nu fac nici un fel de mișcare, astfel că sunt supuse riscului să se încarce cu praf sau alte imopurități purtate de vânt. Acestea trebuie verificate cel puțin de două ori pe lună și curățate corespunzător. Asta înseamnă folosirea unui furtun cu apă sau dacă sunt relativ curate, putem folosi doar o bucată de material textil, pentru a îndepărta praful.
Panourile solare pot fi instalate atât pe acoperişul casei, al blocurilor de locuinţe, dar la fel de bine pot fi folosite pentru proiecte mai ample, cum ar fi cladirile industriale. Bineînteles că vorbim despre sisteme mai complexe, pentru spaţiile mari, dar avantajele sunt multiple, iar cantitatea de energie electrică, pentru că ne referim în special la panouri fotovoltaice, creşte exponenţial.
În România există deja astfel de parcuri, destul de multe, care dau reuzultate excelente, ceea ce ne face să fim mai încrezători în ceea ce numim ecologism şi progres.