10. Columbia – 76,8

Desi statele europene domina lista EPI, Columbia, una dintre putinele tari ale Americilor cuprinse in clasament, s-a dovedit suficient de “verde” incat sa se numere printre elite. Natiunea sud-americana a inregistrat progrese importante in ultimii ani si nu mai reprezinta o locatie periculoasa, nici pentru rezidenti si nici pentru turisti. Se crede despre Columbia ca ar gazdui 10% dintre speciile de vietuitoare ale lumii. Recent, cercetatorii au descoperit ca tara ar putea fi caminul a 10 noi specii de amfibieni, intre care broasca de ploaie cu picioare portocalii si broscuta-de-sticla, cu piele transparenta. Constient de aceste avantaje, guvernul columbian a facut eforturi sustinute pentru a-si transforma tara intr-una prietenoasa cu mediul. Pentru a izbuti aceasta sarcina, numeroase parcuri nationale au fost infiintate, unul dintre cele mai notabile fiind Sanctuarul Floral Medicinal Orito Igni-And. Constructorii din Columbia au inceput sa renunte la otel si sa foloseasca, in schimb, bambus, despre care spun ca este la fel de durabil si de potrivit pentru structurile cladirilor. Chiar si moda vestimentara devine eco in Columbia: designerul Maria Nubia Ayala a creat o line de imbracaminte folosind frunze si flori.

9. Cuba – 78,1


Apele curate si limpezi reprezinta, intr-o buna masura, motivul pentru care minunata insula caraibiana a fost inscrisa pe aceasta lista. Desi multi condamna politica de embargo adoptata de guvernul comunist din fruntea Cubei, prietenii naturii s-ar putea sa vada in politicienii de aici niste salvatori. In ciuda traditionalului sistem dictatorial cubanez, se pare ca liderii acestei tari s-au mai destins si au decis sa-si concentreze o buna parte din atentie asupra mijloacelor transformarii natiunii lor intr-una “verde”. De fapt, Cuba nu a fost niciodata un stat in mod special dur cu mediul; majoritatea cetatenilor calatoresc fie pe jos, fie cu bicicleta, iar multi isi castiga venitul vanzand produse agricole si crescand animale. Au existat, totusi, vremuri cand erau folosite pesticide ilegale, iar unele terenuri erau abandonate. Pentru a indrepta aceste nereguli, autoritatile au dispus refolosirea pamanturilor agricole, scaderea intrebuintarii pesticidelor nocive, folosirea ingrasamintelor naturale si diminuarea nivelului marii pentru a se asigura ca salinitatea acesteia nu afecteaza fertilitatea solului. In plus, asa cum unele tari se  concentreaza pe energie eoliana sau nucleara, Cuba a decis sa investeasca munca si bani in energia hidroelectrica. In 2008, tara a inceput sa branseze cat mai multe case si institutii localizate in Guama la o retea de alimentare hidroelectrica. Odata ce totul va fi pus la punct si cele 30 de rauri localizate in Guama sau in apropiere vor fi folosite, aproape 7.000 de persoane vor beneficia de energie curata.

8. Austria – 78,1


Austria este una dintre cele trei tari alpine – avand granita in Alpi – cuprinse in lista, o atestare a virginitatii naturii acestor munti. Curatenia este un aspect integrant al culturii austriece, peisajele tarii numarandu-se intre cele mai spectaculoase din lume. Desi Austria nu are multe probleme in domeniul protectiei mediului, liderii acestui stat au scornit noi mijloace inedite prin care sa asigure “inverzirea” tarii.
Jocurile Olimpice de Iarna din 2010 de la Vancouver sunt un exemplu de caz in care Austria si-a aplicat amprenta ambientalista. Pentru a gazdui Comitetul Olimpic Austriac, precum si cateva echipe TV care difuzau evenimentul, a fost construita o “casa pasiva” in statiunea de iarna Whistler Blackcomb. Casa pasiva nu foloseste sisteme de racire sau de incalzire, fiind auto-reglabila si capabila sa se racoreasca sau sa se incalzeasca dupa nevoi. Acest lucru este posibil printr-un sistem eficient de ferestre si de circulatie a aerului. Se spune ca aceste constructii pasive folosesc numai 10% din energia necesara unei case obisnuite… canadiene. In prezent, 17.000 astfel de locuinte sunt construite prin toata Europa. Recent, Austria a facut echipa cu Republica Ceha, pentru a planta numeroase gradini ecologice de-a lungul granitei comune a celor doua tari. Exista deja 330.000 de gradini in Austria, din care 6.800 sunt “organice” si prietenoase cu mediu. Cele mai multe astfel de gradini contin pomi fructiferi, flori si si plante aromatice. Nu se folosesc pesticide in tratarea lor, ingrasamantele naturale si apa ploilor fiind principalele surse de “hrana” ale acestor gradini.

7. Franta – 78,2


Franta are o anumita reputatie pentru eco-snobismul sau. Totusi, mediul rural din aceasta tara ii va da oricui de inteles ca masurile fortate luate in acest sens merita eforturile. Desi problema este supusa controverselor, cea mai mare parte din energia Frantei este de origine nucleara; in ciuda producerii unor deseuri de aceeasi natura, aceasta energie este complet neutra in ceea ce priveste emisiile de carbon. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a marsat pe o legislatie de conservare a energiei si a mediului. Unele dintre proiectele sustinute de seful statului includ renovarea tuturor cladirilor existente, reducerea emisiilor cu efect de sera cu 20% pana in 2020, sporirea proportiei de energie regenerabila de la 9% pana la 20-25%, extinderea culturilor organice, precum si crearea unei organizatii concentrate exclusiv pe analizarea si testarea culturilor modificate genetic. Dimpreuna cu toate acestea, candva in viitor, Franta planuieste sa gazduiasca un mare numar de rezervatii naturale. Desi pare ca statul european este caracterizat mai mult de proiecte optimiste, acesta a inregistrat si reale progrese. Dincolo de faptul ca, in prezent, 80% din electricitatea folosita de Franta provine din centrale nucleare, comuna franceza Ales este considerata una dintre cele mai verzi locatii ale Europei. Aceasta comuna gazduieste una dintre cele numai trei mari cladiri franceze care utilizeaza panourile solare ca mijloc de producere a energiei. Pentru a incurajata intrebuintarea panourilor fotovoltaice, Franta ofera o reducere de taxe oricaror proprietari care decid sa isi instaleze o asemenea tehnologie in camin. De asemenea, statul a decis sa utilizeze mai mult lemn si baloti de paie pentru constructii. Se considera ca paiele sunt foarte durabile, prietenoase cu mediul, regenerabile si chiar ofera o buna izolatie termica.

6. Mauritius – 80,6


Aceasta insula uimitor de frumoasa, scaldata de apele Oceanului Indian, in apropierea coastei estice a Africii, a fost candva caminul acum disparutei pasari Dodo. Din fericire, oamenii locului si-au invatat lectia. Astazi, Mauritius are un “Ministru al Mediului”, responsabil de curatenia insulei, precum si o foarte eficienta campanie anti-deseuri.
Desi este un stat mic, Mauritius ar putea avea un impact important in sfera ecologismului international. Ministrul Finantelor, Rama Sithanen, a decis ca este timpul sa se asigure ca insula este prietenoasa cu mediul si promoveaza practicile verzi. De exemplu, tara doreste sa se concentreze pe reciclare si pe identificarea mijloacelor de refolosire a materialelor. Acest lucru include incinerarea deseurilor solide in locul stocarii lor. De asemenea, Sithanen doreste sa se bazeze pe tipuri de energie regenerabila si curata. Datorita amplasarii sale, Mauritius ar putea, probabil, sa beneficieze de pe urma apei care o inconjoara, indeosebi pentru asigurarea aerului conditionat in locuinte si cladiri. Momentan, tara se concentreza pe energia eoliana si pe transformarea trestiei de zahar in combustibil, indeosebi pentru boilere. Din pacate, procesul “inverzirii” este, cu siguranta, mult mai dificil pentru Mauritius, deoarece aici exista resurse exploatabile limitate. Desi insula dispune de resurse, multe dintre produsele intrebuintate sau consumate zilnic aici sunt importate.

5. Norvegia – 81,1


Norvegia este bine cunoscuta pentru frumusetile ei naturale – printre care fiordurile maiestuoase -, dar aceasta natiune isi pastreaza bogatiile neintinate printr-o politica severa. Spectaculosul peisaj norvegian este o comoara nationala inestimabila, bine protejata de legislatia ambientalista progresiva. Norvegia spera ca, pana in 2030, sa fie o tara neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon – asta inseamna ca planuieste sa descopere metode prin care sa nu produca niciun fel de gaze cu efect de sera. Pare un tel foarte indraznet, avand in vedere ca Norvegia depinde serios de platformele sale petroliere, atat pentru export, cat si ca sursa proprie de energie. Pentru a-si indeplini telul, isi va reduce emisiile selectiv, inlocuind, printr-un loc curat, unul mai poluat. Dar, inainte de 2030, tara planuieste sa isi “taie” emisiile totale pana la 40%. In afara de simpla concentrare pe reducerea cantitatii de carbon din aer, Norvegia si-a propus sa investeasca mari sume de bani pentru materializarea altor idei ecologiste. Spre exemplu, autoritatile ar vrea sa mizeze mai mult pe utilizarea cailor ferate, precum si pe descoperirea unei surse alternative de combustibil. Cei care intrebuinteaza motorina vor trebui sa achite o taxa mai mare pentru aceasta preferinta. In afara de transporturi, Norvegia se asteapta ca toate activitatile nationale sa fie coordonate prin sisteme energetice flexibile, iar din 2009 incepand, intrebuintarea sistemelor termice alimentate cu petrol a fost interzisa. In plus, tara se va ingriji de maretul sau peisaj, sperand sa reduca despaduririle care au loc pe tot intinsul teritoriului. Norvegia lucreaza in parteneriat cu Suedia pentru indeplinirea tuturor acestor obiective.

4. Suedia – 86,0


Natiunile scandinave investesc masiv in mediile lor curate, iar Suedia este cap de lista in Europa de Nord. Metodele intrebuintate aici includ surse de energie curata, transport public eficient si ingrijire a sanatatii de nivel inalt. In timp ce restul lumii se lupta cu preturile permanent fluctuante ale titeiului, Suedia a decis sa faca lucrurile un pic mai facile pentru cetatenii sai, stabilind un plan de eliminare a combustibililor fosili pana in 2020.
Totusi, aceste eforturi nu se afla la inceput. Schimbarea a demarat in anii ’80, in timpul crizei petrolului. In vederea atingerii acestui nou tel din 2020, si 28% din energia si resursele intrebuintate in Suedia sunt deja regenerabile si ecologiste. Tara s-a concentrat serios pe hidroenergie, energie nucleara si energie eoliana pentru a genera electricitate si alte lucruri necesare, pe intreg teritoriul.
Un mijloc major prin care Suedia devine verde este folosirea fiecarui petic de padure. Desi copacii sunt, adesea, taiati pentru diferite proiecte ce necesita folosirea lemnului, nimic nu se pierde. In urma ramane, de obicei, rumegus; guvernul suedez a decis ca acest rumegus sa fie prelucrat sub forma de granule, vandute apoi proprietarilor, care le folosesc pentru a genera caldura.
Suedia a decis, de asemenea, sa reduca aportul de combustibil necesar transporturilor. Multi cetateni suedezi isi alimenteaza acum motoarele masinilor cu metan, extras din dejectiile vitelor. Este verde si ieftin. Alaturi de aceste metode, companiile au devenit ele insele foarte constiente de problemele mediului inconjurator. Firmele care le cer angajatilor sa sofeze ii antreneaza pe acestea sa conduca ecologic, ceea ce presupune viteze moderate si absenta demarajelor si a franarilor bruste, fiind, astfel, consumat mai putin combustibil.

3. Costa Rica – 86,4


Programele de conservare a padurilor tropicale din Costa Rica sunt renumite in toata lumea. Este vorba despre o tara constienta ca resursa cea mai pretioasa pe care o are necesita protectie. Acest stat si-a stabilit teluri foarte ambitioase spre a deveni verde. Costa Rica spera ca, pana in 2021, sa se numere printre putinele tari din lume neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon – daca nu cumva unica de acest fel.

In acest moment, tara utilizeaza deja destule resurse regenerabile, “eco” si care polueaza tot mai putin aerul si apele. In mod cert, amplasarea tarii actioneaza in avantajul acestei natiuni, care nu trebuie sa se preocupe de incalzirea caminelor si a cladirilor, avand in vedere ca temperaturile locale variaza, in general, intre 21 si 26 de grade Celsius. Vreme de zeci de ani, Costa Rica a suferit de pe urma despaduririlor, dar s-a zbatut pentru a reduce numarul copacilor taiati si adesea abandonati. Deoarece tara are o economie preponderent agrara, fiind bine cunoscuta pentru exporturile sale de alimente (porumb si banane), exista o mare nevoie de teren cultivabil pentru producerea acestor recolte. Totusi, oamenii au inceput sa utilizeze, in scopuri agricole, chiar suprafetele impadurite: la umbra marilor arbori cultiva, cu succes, plantele necesare. Acest lucru nu conduce doar la economisirea spatiului, dar si reduce simtitor cantitatea de pesticide folosite in protejarea culturilor. Acum, Costa Rica se concentreaza pe reimpadurire si pe reconstruirea solurilor distruse si a plantat, numai in anul 2008, peste 5 milioane de copaci. Aceste actiuni nu se fac doar in speranta de a reface padurile, ci si pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

2. Elvetia – 89,1


Desi lider in 2008, Elvetia a cazut pe pozitia a doua a Indicelui de Performate Ecologiste. Elvetia detine un indelungat si dovedit record de ecologism si protectie a mediului. Spre exemplu, in 1914, aceasta tara a creat primul Parc Alpin (localizat in Alpi), iar traditia a fost continuata, pe masura ce tara a dezvoltat planuri de a infiinta cel putin inca 20 de asemenea parcuri. In unele orase elvetiene, nici macar nu sunt permise autoturismele. Aici pot fi vazuti numai oameni care merg pe biciclete pentru a ajunge la destinatiile dorite. Poate parea un pic strict, dar oficialii elvetienii au impus chiar si o taxa pentru deversarea gunoiului intre granitele tarii, desi este vorba despre o suma de numai un euro. Exista, totusi, si alte taxe, pentru folosirea serviciilor de gestionare a deseurilor, spre exemplu.
Nu numai ca guvernul impune cetatenilor elvetieni un trai “eco”, dar si hotelurile se prind in “hora verde”, sperand sa evidentieze faptul ca ecologismul are beneficiile sale. Spre exemplu, un foarte popular hotel din Elvetia, Badrutt’s Palace Hotel, ofera reduceri clientilor care vin intr-o masina hibrida. Spre a-si etala propriile eforturi ambientaliste, hotelul dispune de un nou sistem de incalzire, recent instalat, despre care se spune ca reduce emisiile de carbon cu pana la 80% in fiecare an. Noul sistem termic isi extrage toata energia de la un lac din apropiere, asemenea multor altor hoteluri si chiar scoli din aceasta tara.

1. Islanda – 93,5


Islanda este cunoscuta pentru faptul ca isi obtine toata electricitatea necesara din surse de energie regenerabile. Acesta tara este binecuvantata cu bogate resurse geotermale si rauri pentru putere hidroelectrica. Cunoscuta ca una dintre cele mai frumoase tari ale lumii, avand ghetari, vulcani si chiar cascade, Islanda se afla in topul celor mai ecologiste tari. Desi nu este decat o insula destul de mica (mai putin de jumatate din suprafata Romaniei) Islanda a descoperit un mijloc prin care sa se asigure ca, in ciuda dimensiunilor sale, poate avea un impact urias in sfera protectiei mediului. Multumita amplasarii sale, Islanda s-a concentrat pe folosirea bogatiei sale geotermale pentru producerea electricitatii curate si a caldurii. Cea mai intalnita sursa de caldura si electricitate folosita aici este hidrogenul, iar tara spera sa devina prima integral axata pe aceasta varianta. Energia furnizata de hidrogen va fi intrebuintata nu numai de proprietarii si locatarii cladirilor, ci si in transporturi. Guvernul a pus deja la dispozitie autobuze alimentate cu hidrogen, pentru a se asigura ca islandezii pot ajunge la destinatiile dorite intr-un mod prietenos cu mediul. Mana in mana cu tendintele transportului public, Islanda si-a orientat cetatenii spre autoturisme personale precum Mercedez Benz A-Class F-Cell. Acest tip de automobil este, de asemenea, alimentat cu hidrogen si are o autonomie de aproximativ 160 de kilometri. Desi tara nu a fost mereu atat de verde, depinzand de carbunele de import pentru 70% din energia sa, in zilele noastre, Islanda poate sustine cu mandrie ca numai 18% din energia sa deriva din carbune, restul de 82% fiind hidrogen pur si energie geotermala. Desi poate parea un tel greu de atins, ministrul islandez al industriei si energiei, Össur Skarphédinsson, spera ca, pana in 2050, tara sa fie “libera de emisii de carbon” si independenta de petrol.

Facebook Comments

comments