Decembrie este una dintre cele mai frumoase luni pentru călătorii. În ciuda frigului care pune stăpânire pe întreaga emisferă nordică, această perioadă este de-a dreptul magică, indiferent unde călătorești. Pe lângă nenumăratele târguri de Crăciun din marile orașe europene sau vacanțele de Revelion în metropole precum Londra, Edinburgh, Berlin sau Paris, am făcut o listă cu alte nouă destinații și evenimente pe care ar trebui să le iei în considerarea când îți plănuiești vacanța în decembrie.

Fă cunoștință cu Moș Crăciun în Laponia

Zilele friguroase și scurte din Finlanda sunt perfecte pentru un decembrie cu zăpadă. Aici poți să faci cunoștință cu Moș Crăciun și elfii lui simpatici, să conduci o sanie trasă de reni sau de husky, poți să faci ture cu snowmobilul sau să încerci să-ți prinzi propriul prânz într-o excursie la pescuit la copcă. Cu peisaje arctice spectaculoase și un cer enorm decorat cu Aurora Borealis timp de aproape 200 de nopți pe an, Finlanda este o destinație superbă pentru decembrie.

Urmărește ploaia de meteoriți Geminide în Maroc

În fiecare decembrie, planeta noastră trece prin orbita unui asteroid care se apropie suficient de mult de soare, astfel încât bucăți din el încep să se desprindă, rezultând în ceea ce se numește ploaia de meteoriți Geminide. Reziduurile astrale se vaporizează în contact cu atmosfera superioară, iar bucățile apar ca un torent de lumini colorate ce brăzdează cerul. Deșertul Sahara din Maroc, lipsit de lumini artificiale și cu priveliști deschise, este locul perfect din care să admiri acest fenomen spectaculos.

Admiră carele alegorice de la Chichibu Yomatsuri, în Japonia

Unul dintre cele mai populare festivaluri din Japonia, Chichibu Yomatsuri are loc în 2 și 3 decembrie în orășelul Chichibu, nu departe de Tokyo. Întregul eveniment are loc noaptea și presupune o paradă de care alegorice, frumos decorate, ce trec prin fața altarului din oraș. Festivalul Chichibu Yomatsuri are și un uriaș foc de artificii, precum și o mulțime de standuri cu mâncare și vin dulce din orez, spre deliciul participanților.

Explorează templele și junglele din America Centrală

Dacă visezi să-ți petreci luna decembrie într-un loc tropical, nu ai cum să dai greș cu America Centrală. În această perioadă, vremea este aproape perfectă, din moment ce sezonul uscat este la început, iar temperaturile sunt plăcute. Explorează satele antice maiașe, descoperă fermecătoarele orașele coloniale, jungla deasă și insulele caraibiene idilice. Dacă plănuiești să-ți petreci Crăciunul în America Centrală, pregătește-te de celebrări gălăgioase, parade pe străzi și multe, multe petreceri.

Descoperă magia sărbătorilor la New York

Nimic nu se compară cu sărbătorile de iarnă în Manhattan. Decembrie tinde să fie mai puțin friguros în New York – de fapt, cel mai probabil, îți va fi dor de zăpadă, pe măsură ce vizitezi magazinele de pe Fifth Avenue și admiri decorațiunile elaborate din vitrine. Patinoarul din Rockefeller Center devine înghesuit în această perioadă, dar dacă îl vizitezi în timpul săptămânii, vei avea suficient loc să patinezi sub cel mai faimos brad de Crăciun din lume. Iar, dacă încă mai ai de cumpărat cadouri de sărbători, nimic nu se compară cu o sesiune de shopping în New York. Chiar și localnicii, care de obicei sunt mai morocănoși, sunt cuprinși de spiritul Crăciunului în această perioadă, iar stațiile de metrou răsună cu colinde. Astfel, New York este una dintre destinațiile perfecte pentru vacanța în decembrie.

Admiră dansuri tradiționale la Festivalul Mevlana, în Turcia

Orașul Konya, din regiunea turcă Anatolia, este casa adoptivă a poetului persan Rumi și în fiecare an este celebrat timp de o săptămână la Festivalul Mevlana. În timpul evenimentului, membrii ordinului sufit Mawlawiya, fondat de poet, se învârt într-un dans similar cu o transă, cu fervoare religioasă, în veșminte albe și căciuli înalte. Este un spectacol fascinant, care a primit status UNESCO și care atrage mii de curioși în fiecare an. De această dată, Festivalul Mevlana are loc în perioada 10 – 17 decembrie.

Întâmpină solstițiul de iarnă la Stonehenge

Nimic nu se compară cu solstițiul de iarnă la Stonehenge. În fiecare an, peste 5.000 de oameni se adună la faimosul monument preistoric din Wiltshire, Anglia, pentru a marca momentul în care soarele apare la miezul zilei, la cea mai mică altitudine deasupra orizontului. În 21 decembrie sunt mai puțin de opt ore lumină, iar spectacolul de la Stonehenge, la care participă o mulțime de druizi și practicanți ai diferitelor religii păgâne, este cu adevărat fascinant.

Festivalul de Gheață Harbin, în China

La finalul lui decembrie, frumosul oraș Harbin prinde viață cu sute de sculpturi incredibile făcute din gheață și iluminate în culori puternice. Fondat în 1985, Festivalul de Gheață din Harbin atrage sculptori în gheață profesioniști din întreaga lume, dornici să se întreacă cu creații înghețate care mai de care mai impresionante. Festivalul are loc în perioada 17 decembrie – 5 februarie și este o perioadă de distracție în zăpadă, cu multe oportunități de patinaj și ture cu sania.

Bucură-te de străzile spectaculoase din Quebec, în Canada

“Iarna în estul Canadei” sună mai de grabă ca o pedeapsă, decât o vacanță, dar Quebec sărbătorește frigul mai frumos decât orice altă destinație din America de Nord. Acoperit cu zăpadă, Quebec arată ca cel mai elaborat sat de Crăciun din lume. Pe străzile cu piatră cubică din centrul vechi se înghesuie vitrine frumos decorate, ce te îmbie să deguști hot dogi și delicii proaspăt scoase din cuptor, și baruri pline cu localnici dornici de distracție. În decembrie, străzile din Quebec sunt decorate cu ghirlande și populate cu colindători. Mai mult, în acest oraș canadian vei putea admira un Târg de Crăciun german autentic – o adevărată ciudățenie în acest oraș extrem de… francez.

Facebook Comments

comments