Tocmai am aflat de pe pagina de Facebook a Zero Waste Romania de filmul „Trashed“ (Gunoiul) şi mă grăbesc să vi-l prezint şi vouă, deoarece merită urmărit cu atenţie până la capăt şi luat atitudine atât cât mai avem timp.
„Trashed“ este un film documentar dur şi dureros despre risipă, despre poluare şi despre starea jalnică în care am adus această planetă. Partea bună este că realizatorii filmului nu se limitează la a constata dezastrul, ci oferă şi unele soluţii.
Filmul a fost realizat în 2012 cu ajutorul unei echipe din România şi are ca protagonist principal şi narator pe celebrul autor Jeremy Irons.
Pregătirile au început în 2010 şi iniţial prevedeau filmări în România, Republica Moldova, Liban, Asia de Sud-Est şi America Centrală, dar după ce au realizat filmările în Liban realizatorii au fost atât de impresionaţi încât au renunţat la filmările din România şi Republica Moldova.
Filmul „Trashed“ a avut premiera în 2012 la Festivalul de la Cannes, a fost vizionat în peste 40 de ţări, a fost proiectat la 46 de festivaluri (inclusiv la Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF 2014), a câştigat opt premii şi a fost nominalizat la alte 13 distincţii.

„Cei care nu aţi văzut încă «Trashed» ar trebui să o faceţi! E un film dur, şocant chiar pentru unii mai sensibili. Nu o salată senzaţionalistă şi şubredă ştiinţific cum sunt multe filme care circulă pe Internet, ci un documentar serios care are meritul nu doar de a diagnostica, ci şi de a prezenta posibile tratamente la acestă boală a gunoaielor pe care omul a indus-o Terrei şi până la urmă şi sie însuşi ca societate… “ (Radu Mititean, Preşedinte Clubul de Cicloturism Napoca (CCN). CCN este membru fondator Zero Waste România.)
Despre conceptul Zero Waste (Fără gunoaie) promit să revin într-un articol viitor, iar până atunci vă urez vizionare… cu folos, că plăcută nu pot să-i spun.

Facebook Comments

comments